window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Utställning: Hallwylska museet ger ”Skräck och skrock – det ockulta 1900-talet”

Publicerad av Rysarnytt 3 nov 2014

Utställning: Skräck och skrock – det ockulta 1900-talet
Var: Hallwylska museet i Stockholm
När: 24 okt-1 mars 2015

Hallwylska_kranium

Det dygn vi vred klockan tillbaka till en mörkare tid, besökte jag och min äldsta dotter den nyöppnade utställningen Skräck och Skrock på Hallwylska museet. Vet inte när vi köade så länge till en utställning. Turligt nog, är Hallwylska, som byggdes i slutet på 1800-talet, en fantastisk byggnad, så redan i vår väntan på väg in, utforskade vi fasaden, en del skulpturer och andra vackra utsmyckningar.

Huset, på 40 rum, med trappor som ringlar upp, ner och håller samman de fem våningsplanen, fungerar ypperligt till en charmig och mysrysig utställning som Skräck och Skrock är. Kan vara värt att nämna att utställningen sker i en begränsad del av huset, ordinarie samlingar är också värda att se. Utställningen börjar i stallet, bland tomtar och oknytten. Det är en rejäl dos kulturhistoria vi får till livs. Vampyrism och varulvar. Hemliga sällskap och allehanda vidskepelser. Vi valde att gå utställningen utan guidad tur. Och vid de allra flesta ”stationer” finns en stor uppslagen bok med rätt mycket text att läsa. För den tålmodige fungerar det som ett ypperligt komplement till alla coola och unika föremål. Min femtonåring tyckte dock att det blev en smula tradigt, det var dessutom väldigt trångt. Så ur den aspekten gör det inget om man väljer att gå lite längre fram, när den mest intensiva stormen av besökare avtagit.

Hallwylska_kors

Sekelskiftet – en fantastisk tid. Industrialiseringen i full galopp, teknisk utveckling inom röntgen, ljudupptagning och fotografi mm. Den här utvecklingen sker medan folktro och vidskepelse fortfarande ligger stark hos människor. Så, kanske var det inte så märkligt att man försökte få kontakt med andevärlden genom seanser, och med tekniken också förklara den och hitta bevis för att den existerade.

Den här utställnigen riktar sig givetvis till alla, utom de allra yngsta såklart, den är ju kuslig. Men skulle ändå säga att den lämpar sig väl för barn i åldrarna 10-13 år. Vi den åldern börjar ofta intresset för lite mer avancerad läsning, inte så sällan lockar dessutom monster och spöken. Hur många har suttit under täcket med ficklampan och läst Kalla Kårar och andra spännande böcker? För den här målgruppen fungerar det säkert väldigt bra att uppehålla sig vid stationerna och läsa på lite extra. Och visst är det spännande att stå i en sekelskiftesbyggnad och läsa Van Helsings brev, samtidigt som du hör viskningar och knarrande fotsteg.

Hallwylska_van_helsing

– Helena Bjuresäter Sjöholm

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: