window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Twilight Zone 2009

Publicerad av admin 26 nov 2009: 21:31

Inlägg Twilight Zone Stockholms filmfestival: Varför envisas med sena visningar?

Stefan Särnefält

Skräckfilmsfansen ges som tidigare år roligt nog möjlighet att kolla lite skräck under Stockholms Filmfestival. Men varför envisas med att alltid köra sena visningar för Twilight Zone-filmerna? Trots lågkonjunkturen, SAS-Pyramid-Jannes kompakta tystnad och att arbetsmarknadsministern snackat om ett skitår så går det inte att blunda för att folk fortfarande sitter på tunnelbanor och bussar på väg till jobbet om mornarna.

Same procedure as last year? Same procedure as every year, bleeders! Stockholms Filmfestival rumlar runt på gatorna som en berusad bikinitant med popcornbägare i händerna och vi som ligger och huttrar bakom masker inrullade i sovsäckar under någon av stadens broar kan smita in värmen nästan vilken tid som helst på dygnet. Det tar vi givetvis chevalereskt av oss hockeymaskerna för. Vi är även glada för att Stockholm har en festival som vågar tillfredställa oss med böjelser för skräck och fantasy och några nypor naket. Men dra upp dragkedjan på gylfarna nu för nu kommer motorsågen: Whrooom, whrooom, whrooom…

Tyvärr är det varje år bara en tid som gäller för oss maskförsedda eremiter med extremt få hårtussar i behåll: Around midnight. Som om skräckfilmsfantaster ALLTID gluttar skräck efter mörkrets inbrott och går och lägger sig i sina likkistor eller skogskjul innan soluppgången. Det kanske vi gör iofs, om vi inte är bakfulla och river av våra monsterbebisar en solig söndagseftermiddag med fördragna persienner. Visst är skräck bättre än bäst de sena timmarna på dygnet. Men att bli så styvmoderligt behandlade att vi inte får någon visning mellan jobb och godnattsång är diskriminerande. Åtminstone överjordiskt orättvist.

Alla festivalbesökare är inte studenter som kan ligga invirade i duntäcken fram till midnatt med en grumlig tekopp i handen. Inga väckarklockor som klubbar sönder deras skallar på okristliga tider för att jaga dom till arbetslägret. Varför inte sprida skurarna lite? Om det bara är mörker vi behöver finns det tillräckligt med mörker i biosalongen. Dessutom är det ju i november redan mörkt tidigt på eftermiddagen. Nej, det håller inte. Det håller helt enkelt inte. Det håller inte. Lutheranen inom oss kräver att vi nästa år får se Twilight Zone-filmer på kristliga tider. Annars får programansvariga bjussa på obegränsat med V-dricka så att vi orkar håller oss vakna.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: